VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

Veća potražnja za osnovnim namirnicama, a manja za skupljim sirevima i mesom

Pandemija korona virusa donela je dosad neviđene izazove za poljoprivredno - prehrambeni sektor EU. Zatvaranje kafića, restorana i hotela uticalo je i na potražnju za pojedine proizvode, a sektor je morao da se prilagodi novim okolnostima

Izbijanje korona virusa donelo je dosad neviđene izazove za poljoprivredno - prehrambeni sektor Evropske unije (EU). Međutim, on se prilagodio novim okolnostima, uključujući i logističke poteškoće kao i veliku potražnju za određenim proizvodima uz podršku Evropske komisije.

Smanjena potražnja vina, vrhunskih sireva i bifteka
Zatvaranje uslužnih delatnosti poput kafića, restorana, barova i hotela, uveliko je uticalo na poljoprivredne proizvođače i potražnju za njihovim proizvodima. Najosnovnije namirnice poput testenine, brašna, konzerviranog voća i povrća beleže veliku potražnju, jer su potrošači kod kuće prisiljeni da sami spremaju hranu.
Istovremeno, za proizvodima poput kvalitetnih bifteka, vina i specijalnih sireva, potražnja je značajno smanjena jer se obično konzumiraju u restoranima i hotelima, piše u izveštaju Evropske komisije.

Smanjenje proizvodnje žitarica, šećerne repe i uljane repice
Proizvodnja žitarica u EU ove sezone dostiže 298 miliona tona, što je 4,5 odsto više od petogodišnjeg proseka, a očekuje se da će se blago smanjiti na 287.8 miliona tona tokom iduće sezone.

Očekivano je da će proizvodnja uljane repice dostići dvanaestogodišnji minimum sa 14,9 miliona tona, zbog smanjenja proizvodnih površina.

S obzirom da biljni proteini postaju sve popularniji, proizvodnja kultura bogatim ovim materijama trebalo bi da poraste na 4,5 miliona tona što je četiri odsto više u odnosu na prošlu godinu.
Proizvodnja šećera biće smanjena na 17,4 miliona tona zbog smanjenja proizvodnih površina, a na potrošnju takođe, utiče zatvaranja kafića i restorana uprkos porastu kućne potrošnje.

Povećala se maloprodaja maslinovog ulja
Proizvodnja maslinovog ulja je dosegla blizu dva miliona tona što je 15 odsto manje u odnosu na prošlu godinu. Zbog velikih zaliha, opšta dostupnost je i dalje velika.
Nakon sprovedenih mera zatvaranja uslužnih objekata povećala se maloprodaja ulja, a pogotovo u zemljama koje ga proizvode, što bi zajedno s niskim cenama trebalo da dovede do oporavka potrošnje.

Pada proizvodnja jabuka?
Kada je reč o sektoru voća i povrća, očekuje se da potražnja za svežim jabukama bude iznad proseka zahvaljujući povećanoj domaćoj potrošnji. Procenjuje se da će proizvodnja tog voća pasti na 10,8 miliona tona.

Učinak krize na pomorandže biće ograničen jer do berbe ima nekoliko meseci, a biće proizvedeno oko 6,2 miliona tona. Potražnja za svežim pomorandžama kao i sokom u poslednje vreme se povećala.

Najniži rast proizvodnje mleka od 2012.
Prošle godine proizvodnja mleka u EU porasla je za samo 0,4 odsto što je najniži rast od 2012. godine. Tokom ove godine očekuje se sličan rast.

Ograničavajuće mere mogle bi da dovedu u pitanje logistiku prikupljanja i isporuku hrane, a uz to i smanjena raspoloživosti radne snage vodi ka preferiranju manje proizvodno zahtevnih mlečnih proizvoda.
Potrošnja sira do 2020. godine porasla je za 0,3 odsto, a izvoz bi mogao nastaviti da raste zahvaljujući potražnji na azijskom tržištu, što bi dovelo do ukupnog povećanja proizvodnje te namirnice. Međutim, kao što smo spomenuli, zatvaranje restorana uticalo je na visokokvalitetne sireve, koji se uglavnom tamo i konzumiraju.

Zbog niske cene najtraženija živina
Tokom prošle godine proizvodnja govedine je pala zbog niskih cena, a dodatni se pad očekuje i ove. Pandemija utiče i na taj sektor, također zbog zatvaranja uslužnih delatnosti. Niža potražnja i manja dostupnost rezultiraće daljim smanjenjem potrošnje.

Proizvodnja i potražnja za mesom živine stalno raste, a to se očekuje i tokom ove godine, jer je jefitnija u odnosu na ostale vrste.
Kod svinjskog mesa se takođe očekuje blagi porast uz stalnu potražnju iz azijskih zemalja gde je afrička svinjska kuga uticala na proizvodnju. Očekuje se da će izvoz te namirnice iz EU porasti za 12 odsto. Na ovaj sektor ne bi trebalo da utiče pandemija, a potrošnja bi mogla da padne zbog visokih cena.

I na sektor ovčijeg i kozjeg mesa je uticala ova kriza jer se sezonska potražnja tokom Uskrsa i pred Ramazan nije ostvarila, a uprkos tome potražnja bi ove godine trebalo da ostane stabilna.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë