VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

Kako da pravilno NEGUJETE RUŽE tokom cele sezone

U ruže spada čitav niz poluzimzelenih žbunova koji kod nas prirodno rastu u šumskim vegetacijama, a danas se gaje kao kalemljene forme. Reč je o vrstama koje daju cvetove izuzetno velikih dimenzija u odnosu na biljku, te se sa pravom naziva kraljica vrtova.

Ruže može imati nekoliko osnovnih formi: niske, mini (do 30 cm) i polijante (mogu da narastu do 60 cm). Kultivisane ruže su veoma cenjene zbog cveta i mogu se koristiti kao dekorativni cvet u vrtu ili rezano cveće za aranžmane, i to su uglavnom čajevke.

Ruže mogu imati jedan ili više cvetova na jednoj stabljici i prema tome dele se na polijante i tea-hibridne ruže. Spektar boja koje mogu da imaju gotovo je nesaglediv, osim jedne boje – plave.

Ruže se mogu gajiti i za vertikalno ozelenjavanje i tada je reč o puzavicama koje mogu da narastu 5-10m u dužinu i koriste se za ozelenjavanje ograda, vrtova, zidova.Pravilnim rasporedom ovih biljaka i uklapanjem u vrt, dobijaju se neprevaziđeni efekti.

Ruža ima redovno i obilno cvetanje, pa se svakog meseca sprovodi mera orezivanja, kako bi se uklonile precvetale grane, čime se biljka podstiče da daje nove izbojke i formira nove cvetove. Tako se dobija cvetajuća ruža tokom cele sezone. Orezivanje tokom sezone dovodi do toga da biljka gubi deo svoje mase i naravno da se to mora nadoknaditi prihranjivanjem.

Poželjno je koristiti specijalizovana đubriva za ruže, ali je takođe potrebno korisititi i folijarne prihrane, koje će pomoći da biljka dobije sve potrebne hranljive elemente. Napomena je da su ruže veliki potrošači kalijuma, ali i kalcijuma, te se u te svrhe može koristit kao prihrana NPK 10:10:40 i NPK 20:20:20, ME i to od aprila do septembra. Takođe, treba redovno dodavati i azot, koji daje bujnost zelene mase. Od specifičnih elemenata, trebalo bi dodavati povremeno mikroelemente, i naravno gvožđe, a preporučuje se Wuksal Fe.

Zaštita je veoma bitna kod ruža. Insekti, kao lisne vaši, stenice, rutava buba ali i gusenice, baš vole ruže i uvek ih ima na mladim listovima, ali i na pupoljcima i cvetovima, pa se moraju redovno tretirati odabranim insekticidima. Grinja je redje problem, ali ne treba zanemariti i ovu štetočinu.

Od biljnih bolesti, čadjava krastavost, rdja, pepelnica i plamenjača, uvek su prisutne, pa treba biti uvek spreman i redovno štititi ruže.

Za fungicide preporuka su Kuprozin, Falkon ili Antrakol, Akord sa primenom od aprila do novembra, a kao insekticidi mogu se koristiti preparati Fastak, Fobos ili Konzul i Tonus od aprila do septembra.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë