VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Свет

Francuska je prva zemlja koja je zabranila svih 5 pesticida povezanih sa izumiranjem pčela

Oprašivanje je od vitalnog značaja za opstanak biljnog svijeta na zemlji i neophodno je za većinu biljnih vrsta. Kad ne bi bilo pčela i njihovog oprašivanja, život većine biljaka, bio bi doveden u pitanje, a samim tim i opstanak cijele naše planete

Pčele se smatraju najvažnijim insektima na našem planetu. One su jedan od najkompletnijih dijelova našeg ekosustava, jer pomažu u oprašivanju biljaka i stvaranju novog života.

Bez marljivih pčela, biljke će se suočiti s poteškoćama u oprašivanju, što će s vremenom dovesti do problema s kvalitetom zraka.

Oprašivanje je od vitalnog značaja za opstanak biljnog svijeta na zemlji i neophodno je za većinu biljnih vrsta. Kad ne bi bilo pčela i njihovog oprašivanja, život većine biljaka, bio bi doveden u pitanje, a samim tim i opstanak cijele naše planete.
Na žalost, u mnogim dijelovima svijeta populacija pčela je smanjena za čak 80%. Najveći krivac za to je, naravno, čovjek, koji svojim djelovanjem, korišćenjem pesticida i uništavanjem životne sredine, direktno utiče na klimatske promene i doprinosi razvoju raznih bolesti, te na taj način bukvalno ugrožava sav živi svijet oko sebe.

Onečišćenje je od vitalnog značaja za naš poljoprivredni sustav. Prije deset godina, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, ili FAO, procijenili su da su od 100 vrsta usjeva koji osiguravaju 90% opskrbe hranom za 146 zemalja, 71 od njih oprašuju pčele. Poljoprivrednici često iznajmljuju pčele kako bi povećali svoje prinose i povećali oprašivanje.

Zbog važnosti pčela i alarmantnog opadanja njihove populacije, Francuska je stavila strogu zabranu upotrebe svih neonikotinoidnih insekticida koji se koriste za suzbijanje kukaca na farmama.

Devedesetih godina prošlog vijeka otrovni insekticidi koji štete i životinjama i ljudima zamijenjeni su ovim sintetičkim neonikotinoidima. Oni oponašaju strukturu i učinak nikotina te su relativno niskog rizika za neciljane organizme.

Kemikalije napadaju središnji živčani sustav insekata te se koriste za zaštitu cvatnje stabala i drugih usjeva, poput voćaka, repe i vinograda.

Međutim, istraživači su otkrili da su neonikotinoidi glavni krivci za fenomen zvan „poremećaj kolapsa kolonije“ u pčelinjim kolonijama širom svijeta, što dovodi do smrti brojnih pčela. Štoviše, neka izvješća ukazuju da kemikalije također štete okolišu. Neonikotinoidi su u vodi topljivi, pa ako uđu u vodena tijela, mogu ugroziti i vodene životinje.

Tri od ovih insekticida, klotianidin, imidakloprid i tiametoksam, već je zabranila Europska unija. Francuska je zabranila preostala dva kemikalija, tiakloprid i acetamiprid, za upotrebu u otvorenim usjevima i staklenicima.

Poremećaj urušavanja kolonije je nenormalna situacija u pčelinjoj zajednici. U tom slučaju većina pčela radnika nestaje, a kraljica i nekolicina medicinskih sestara prepuštene su same sebi da se brinu o nezrelim pčelama.

Upotreba ovih kemikalija može dovesti do nekoliko poremećaja u koloniji kao što je nizak broj spermija kod muških pčela, smanjuje stopu reprodukcije, gubitak pamćenja i gubitak sposobnosti kod pčela radnica.

Pčele zauzvrat napuštaju svoje košnice i ne sjećaju se povratka, što na kraju uzrokuje totalni kolaps kolonija i smrtnost insekata.
Fabien Van Hoecke, pčelar u Saint-Alouéu u Bretaniji, tvrdi da “svuda postoje pesticidi”, pa iako je zabrana bila “dobra stvar, neće nas spasiti”, jer će ih “zamijeniti neki drugi ”.

Iako imaju veliku ulogu u našoj prehrani, sedam vrsta pčela se od 2016. godine nalazi na popisu ugroženih vrsta, a prema Greenpeaceu, SAD je od iste godine izgubio čak 44% pčelinjih zajednica.

Nekontrolirana upotreba pesticida, krčenje šuma i nedostatak cvijeća doveli su do značajnog pada broja pčela, a sve je očiglednije kako je potrebno nešto učiniti kako bi se one spasile.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!