VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

EU u pripravnosti zbog ptičijeg gripa - stiže iz Rusije i Kazahstana?

Virus ptičijeg gripa pronađen je u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu. Budući da se iz tih regija širi prema severnoj i istočnoj Evropi, EFSA poziva države članice na oprez.

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) poziva zemlje EU na pojačavanje mera nadzora i biološke sigurnosti kako bi se zaštitile od mogućih novih izbijanja ptičijeg gripa.

Upozorenje sledi nakon što je virus pronađen na divljim i domaćim pticama u zapadnoj Rusiji i Kazahstanu tokom poslednjih nekoliko meseci. Iz tih regija, u jesen zbog migracije vodenih ptica širi se prema Evropi.

Pad temperature uzrokuje brzo širenje
Severna i istočna Evropa verovatno će biti prve pogođene s obzirom na pređašnje iskustvo. Kada je bolest otkrivena na istom području Rusije u leto 2005. i 2016. godine, epidemija je usledila upravo na severu i istoku našeg kontinenta.

Ako se to ponovi i ove godine, očekuje se da će virus stići na jesen ili zimu. Takođe, EFSA napominje da je moguće i naknadno širenje u zemlje južne i zapadne Evrope.

Zemljama članicama EU je preporučeno da preduzmu sve mere za brzo otkrivanje sumnjivih slučajeva i povećaju mere biološke bezbednosti na farmama. Takođe, da upozore pružaoce veterinarskih i zdravstvenih usluga za zaštitu divljih životinja na verovatan rizik i pozovu ih na posmatranje i brzo testiranje mrtvih ili bolesnih ptica.

Širenje virusa verovatno će biti podstaknuto iznenadnim i trajnim padom temperatura u središnjoj Rusiji i Kazahstanu. Nekoliko studija pokazuje da su hladni vremenski uslovi doveli do njegovog brzog širenja na zapad od strane zaraženih ptica selica tokom epidemija od 2005. do 2006. i 2016. do 2017. godine.

Pratite stanje živine
Zaraza domaće živine uzrokuje dva glavna oblika te bolesti, koji se razlikuju po svojoj virulenciji. Niskopatogeni oblik načelno izaziva samo blage simptome, a visokopatogeni oblik kod većine vrsta živine uzrokuje visoku stopu uginuća.

Simptomi koji ukazuju na prisutnost ptičijeg gripa kod živine su:

Iznenadna smrt
Ljubičaste promene boje podbradka, kreste i nogu
Otečena glava, kapci, kresta, podbradak i zglobovi
Jaja sa mekom ili izobličenom ljuskom
Smanjena nosivost
Nedostatak energije, apetita i koordinacije
Proliv, iscedak iz nos, kašalj ili kijanje
Nakostrešeno perje
Bolesna životinja pije previše vode
Bolest se pojavljuje uglavnom kod ptica, ali u određenim okolnostima njome se može zaraziti i čovek, iako je rizik prenosa ovog virusa na ljude vrlo nizak.

Međutim, kako bi se taj rizik sveo na najmanju moguću meru, savetuje im se da ne diraju uginule ptice bez nošenja odgovarajuće zaštitne opreme.

Takođe, pojava virusa može uveliko da našteti profitabilnosti živinarstva i omete trgovinu unutar Unije i izvoz u treće zemlje.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë