VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

EK: Popuštanje mera stvara dobre izglede za poljoprivredno - prehrambeni sektor

Smanjena je proizvodnja žitarica, potrošnja vina i svinjskog mesa, ali istovremeno rast beleže soja, suncokret, maslinovo ulje... Šta sve i kako utiče na trendove u poljoprivredno-prehrambenom sektoru u vreme pandemije Covid-19?

Pandemija korona virusa stvorila je do sada neviđene izazove za poljoprivredno prehrambeni sektor Evropske unije. I dalje se ne zna kolika je razmera uticaja Covida-19 i kada ćemo moći da počnemo govoriti o privrednom oporavku. Uprkos tome, lanac snabdevenosti hranom pokazao se otpornim tokom čitave krize.

Budući da se mere zatvaranja postupno ukidaju u čitavoj Evropi, trebala bi da poraste i tražnja u restoranima, barovima i kafićima. Iako, u kratkom vremenu ona ne može da se vrati na nivo od prošle godine, a jedan od razloga je i smanjenje kupovne moći domaćinstva, ali i rast cena.
Kao što je navedeno u prolećnom izdanju kratkoročne prognoze, pandemija i sa njom povezane mere koje su preduzele države članice, stvorili su puno izazova za poljoprivredno-prehrambeni sektor. Zatvaranje ugostiteljskih objekata, od najmanjih do najvećih, uticalo je na tražnju za pojedinim proizvodima, a sektor je morao da se prilagodi novim okolnostima. Najnoviji kratkoročni izgledi objavljeni od strane Evropske komisije predstavljaju pregled najnovijih trendova i dalje izglede za ovaj sektor.

Smanjena proizvodnja žitarica, a rastu soja i suncokret
Za razdoblje 2020/21., u EU se previđa proizvodnja žitarica od 286,3 miliona tona, što je smanjenje za 2,7% u odnosu na 2019/20., ali je još uvek 1,7% iznad petogodišnjeg proseka. Razlog je manje zasejanih površina ozimih useva, ali i suša. Procenjuje se da će se potrošnja ove vrste namirnica u EU smanjiti za 0,6% i to zbog smanjene potražnje pekarskih i prehrambenih proizvoda. Ipak, to ne bi trebalo da potraje, a ponovni rast se očekuje u narednom razdoblju.
Tokom ovog perioda proizvodnja uljane repice trebala bi da bude na sličnom nivou u odnosu na prošlu, sa 15,4 miliona tona. Kada je reč o suncokretu, ona bi trebala da dostigne 10,4 mil. t, što je porast od 3,7% u odnosu na prošlo razdoblje. Proizvodnja soje i proteinskih biljaka takođe bi mogla da se poveća i dostigne 2,8, odnosno 4,5 miliona tona, a šećera bi trebala da ostane na istom nivou kao u prethodnom periodu, uprkos smanjenju površine pod šećernom repom za 3%.

Povećanje maloprodaje maslinovog ulja i smanjena potrošnja vina
Proizvodnja maslinovog ulja u EU ostala je 4% ispod petogodišnjeg proseka. Mere zatvaranja doprinele su povećanju maloprodaje i njegovom korišćenju u prehrambenoj industriji, ali očekuje se da će nesigurnost oko letnje sezone 2020. dodatno doprineti maloprodajnoj tražnji. Ukupno gledajući, potrošnja u EU bi mogla i dalje rasti za 6%, a u 2020. godini proizvodnja bi trebala da se poveća i da dostigne 2,3 mil. tona, što je čak 20% više u odnosu na prošlu godinu.

Dok se očekuje da će se potrošnja vina smanjiti za 7% zbog korona virusne krize, proizvodnja u druge namene poput vinskog sirćeta i rakije se povećala za 33%. Za to su zaslužne značajne mere koje je Komisija predložila za kriznu destilaciju. Izvoz vina pao je za 7% dok je uvoz pao za 8%.

Proizvodnju paradajza nadoknadila Poljska?
Što se tiče sektora voća i povrća, cene jabuka poslednjih meseci bile su vrlo visoke zbog malih prinosa i velike potražnje tokom pandemije. Za breskve i nektarine se očekuje rekordno niska proizvodnja od 3,1 milion tona zbog nepovoljnih vremenskih uslova i niskih otkupnih cena, a visokih troškova proizvodnje. To će uticati na cene koje su već porasle za 19% u prvih sedam nedelja sezone u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Proizvodnja paradajza trebala bi da ostane stabilna, a pad proizvodnje u Španiji nadoknađen je rastom u Poljskoj. Istovremeno, potrošnja paradajza u EU beleži blagi pad od 1% u ovoj godini.

Mleka prikupljeno više od očekivanog
Prikupljanje mleka ove godine moglo bi da dostigne oko 144 miliona tona, odnosno 0,7% više nego prošle godine i više nego što je predviđeno u proleće, a sve zahvaljujući dobrim izgledima za kvalitet pašnjaka tokom proleća i leta i većoj dostupnoj i pristupačnoj hrani. Ovom rastu najviše doprinose Nemačka, Italija, Španiija i Holandija.
Rastuća tražnja za sirom u maloprodaji EU mogla bi da nadoknadi gubitke od strane prehrambenih usluga. No, moglo bi rezultirati i neznatno manjom potrošnjom sira u ovoj godini. Uprkos izvozu koji bi mogao da raste za 2%, pad domaće potrošnje mogao bi dovesti do nižeg rasta proizvodnje nego što se predviđalo.

Stanovnici EU jedu sve manje mesa?
Očekuje se da će se proizvodnja govedine smanjiti za 1,7% zbog smanjene potražnje usled pandemijske krize te smanjenja stada i ranog klanja kada su goveda bila manje kilaže zbog nedostupnog krmiva tokom sušnog proleća. Proizvodnja živine pada za 2%, a sektor se prilagođava manjoj potražnji i nižim cenama.
Proizvodnja svinjskog mesa trebala bi da se poveća za 0,5% zbog povoljne cene, povratom potražnje i solidnim izgledima za izvoz u Kinu. Očekuje se da će se proizvodnja ovčjeg i kozjeg mesa smanjiti za 1,5%.

Generalno, smanjenje potražnje tokom zatvaranja, kao i ograničena dostupnost EU koja nije nadoknađena uvozom, dovešće do smanjenja potrošnje mesa za 2,5% na 65,4 kg po glavi stanovnika u 2020. godini.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë