VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

Crna kokoška: Jedna od najskupljih domaćih životinja na svetu

Karakteriše je intenzivna crna boja perija, kljuna, mesa, ali i unutrašnjih organa. Samo jedna crna kokoška košta i do 270.000 dinara.

U Evropi se širi gajenje vrlo retke i, moglo bi se reći, neobične vrste živine pod nazivom "Ayam Cemani" što u prevodu znači Crna kokoška. Ova neobična vrsta potiče sa ostrva Jave u Indoneziji, a u Evropu je prvi put stigla tek 1998. godine, kada je zbog svog izgleda i genetike privukla veliku pažnju među ljubiteljima pernatih životinja. Između ostalog, jedna je od najskupljih vrsta kokoški na svetu, a samo jedna košta i do čak 270.000 dinara.

Potpuno je crna spolja i iznutra?
Možda ne bi bilo toliko čudno da su joj crni samo perje i kljun, ali zaprepašćujuće je to da su njeni unutrašnji organi i kosti, takođe crne boje. Krv joj je toliko tamna da mnogo njih misli kako je i ona crna, međutim, ipak je crvena.

Jedina stvar koja nije crne boje osim krvi je jaje bež ljuske koja je iznutra vrlo tamna.

Prvo pitanje koje svi postave glasi - kako je stvorena? Za neobičnu boju kod ovih koka kriva je genetska mutacija koja za posledicu ima takozvanu fibromelanozu, odnosno hiperprodukciju crnog pigmenta u organizmu. Gen koji uzrokuje fibromelanozu je mutacija koja postoji u Aziji više od 800 godina, a koja obuhvata nekoliko vrsta pernatih životinja, kao što su Švedske crne kokoške ili Svart Hona, koja ima iste osobine kao i kod ove Crne kokoške.

Petlovi su uobičajeno teški dva i po kilograma, a koke oko dva kilograma. Njihova ishrana i držanje, kao i oblik i veličina tela, uglavnom su isti kao kod kokošaka poznatih u Evropi, osim što teže podnose zimu i hladnoću pa bi prostorije u kojima se drže trebalo da se greju. Započinju proizvodnju jaja u dobu od šest do osam meseci, a njihov godišnji prinos je oko 100 jaja. Za gajenje je potreban jedan petao za pet kokoški nosilja.

Među najskupljim domaćim životinjama na svetu
Budući da se teško gnezde, u prošlosti su često ukrštane sa običnim kokoškama pa je tako nastala i podvrsta "Ayam Kampong", poznata i kao crna seoska kokoška. Stoga, čistokrvne Crne kokoške su izuzetno cenjene, a o njihovoj popularnosti u Aziji govori i podatak kako se koriste i u religijske svrhe, na primer, kao žrtva za zdravlje novorođenčeta.

Holandski uzgajivač, Jan Stevernik, doneo je ove neobične životinje u Evropu krajem prošlog veka. U Evropi i Americi mnogi je imaju samo zbog posebnog izgleda, ali se u izvornom staništu uzgaja uglavnom zbog kvaliteta i ukusa mesa.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë