VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Србија

11 razloga zašto je rakija uvek bila omiljeno piće Srba

Osim što se koristi u narodnoj medicini kao univerzalni lek protiv bolova, kod Srba se rakija često konzumira pre svakog obroka, pa nekad između njih. Uglavnom se pije „na prazan stomak“ i u dobrom društvu. Evo još nekih interesantnih činjenica zašto je baš ovo piće toliko popularno u našem narodu.

1.U Srbiji od sorti šljiva koje se najčeće koriste za pravljenje rakije najzastupljenija je požegača, a popularne su i druge rakijske sorte – crvena ranka, bele šljive, moravka, metlaž. Pored šljive popularne su i rakije od kajsije, dunje, kruške, grožđa i kleke.

2. Grejana rakija je neizostavna u dugim, zimskim mesecima. Rakija se obično pije dok je vruća. Često se služi uz kiseli kupus, slaninu, ili gibanicu. Kuva se uglavnom ujutru i namenjena je prvim komšijama, rođacima i prijateljima koji svraćaju na druženje. Odličan je aperitiv i često se služi koja „čašica“ pre jela.

3. U svakodnevnom govoru jačina alkohola se često izražava u gradima. Preračunavanje se jednostavno može izvršiti pomoću jednakosti: 1 grad = 2.46 vol%. Jačina rakije određuje se pomoću alkohometra. Volumni procenat je broj litara čistog etanola (čistoće 100 odsto) koji se nalazi u 100 litara alkoholnog pića odnosno, u vodeno-alkoholnoj smesi koja to piće čini.

4. Često se rakija koristi u narodnoj medicini. Komova rakija koristi se za masaže, a razblažena se koristi za pripravljanje obloga za skidanje telesne temperature i bolove u grlu.

5. Dodavanjem aromatičnih i lekovitih biljaka u rakiju dobijaju se razni ukusi u ovom piću, a ovakva pića koriste se za lečenje. To mogu biti mastika, lincura, orahovača.

6. Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči „al-rak“ što u slobodnom prevodu znači - znoj. U početku je označavala piće arak koje se proizvodilo u Indoneziji, Maleziji i drugim dalekoistočnim zemljama, a dobijalo se destilacijom prevrelog soka ili vina specijalnih vrsta palmi.

7. Od grožđa se prave dve popularne vrste rakije komova i loza. Komova rakija peče se od komine nakon što se odtoči vino, a loza se peče od muljanog grožđa komine i soka.

8. Svaki proizvođač ima svoje tajne pri pečenju rakije, a sve u cilju kako bi dobili što bolji krajnji proizvod. Jedan od takvih „tajni“ je pranje rakije dok izlazi iz kazana.

9. Rakija dobrog kvaliteta može se pripremati od plodova svake voćne vrste, pod uslovom da se pravilno pripremi i ispoštuje ceo proces, od vrenja do pečenja i prepeka. Voćna vrsta određuje koji tip rakije ćemo proizvesti, ali i mešavine voćaka nekada mogu biti dobar izvor za dobijanje fine voćne rakije. Ljuta rakija se dobija prepekom prethodnog dobijenog destilata odnosno meke rakije.
10. U našim običajima red je da se važni datumi, početak posla, dobre vesti obeleže kojom čašicom ili nekoliko, ili jednostavno da se „nazdravi” uz dobro društvo.

11. Običaj je da se na svadbom poziva buklijom u kojoj se nalazi rakija, i pozvani piju iz buklije a takođe je običaj da se u bukliju doda rakija onih koje ste pozvali na veselje.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë