VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

България

Прогноза: По-добри цени на зеленчуците и повече производство

Очаква се сътресенията в икономиката да увеличат продукцията от дребните производители, смятат анализатори

Трусовете в икономиката, предизвикани от пандемията на коронавируса, може да доведат до необикновена ситуация в зеленчукопроизводството у нас.
Възможно е през следващите седмици да станем свидетели на едновременно увеличение на производството и по-високи изкупни цени в сектора. Това стана ясно от новия месечен анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).
През тази година експертите на Центъра очакват увеличение на цените на основните зеленчуци. По-високите цени на зеленчуците и опасенията от въздействието на COVID-19 водят до увеличение на домашното производство и на по-малките ферми.
екущите предвиждания на САРА са прибраните домати през 2020 г. да бъдат около 155 хил. тона, краставиците – 74 хил. тона, и пипер – 62 хил. тона, като времето през юни/юли ще бъде критично за полската реколта.
За сравнение статистическите данни на МЗХГ показват, че през 2019 г. в страната са произведени около 145 хил. тона домати, 73 хил. тона краставици и 63 хил. тона пипер. Известен спад се отчита при доматите с около 2% на годишна база.

Т
Поредно покачване има при краставиците, които през 2018 г. отбелязаха 37% ръст на годишна база, а през 2019 г. прибавиха нови 10%. Пиперът също постепенно възстановява позициите си след постоянен спад в последното десетилетие и реколтата е с 20% нагоре към 2018 г.
При пипера по прогнози на Центъра нивата на самозадоволяване през 2019 г. ще бъдат около 74%. През 2018 г. самозадоволяването е 70%, а през 2007 г., този процент е бил 87%.

При краставиците нивата на самозадоволяване през 2019 г. се очаква да бъдат около 82%, докато година по-рано е 79%. През 2007 г. процентът е бил 101%.
Актуални новини за зеленчукопроизводството

Европейският сектор на производителите на зеленчуци и плодове декларира, че в резултат на пандемията разходите са се увеличили с 500 млн. евро на месец.

Само за опаковане на продукцията разходите са 0,05 евро/кг нагоре и с още толкова повече за транспорт. Съчетано с недостига на работна сила положението се влошава, което ще се отрази на цените и е основание да се поиска спешна европейска помощ за това производство.

„Голямото затваряне“, в което се намира преобладаваща част от света, променя начина на хранене на населението, засягайки определени вериги на доставки, а потреблението на зеленчуци расте. Турция само за първите 3,5 месеци на годината е изнесла за Русия 183 хил. тона домати при квота за цялата година от 150 хил. тона, която ще се повиши на 200 хил. тона, а може би и повече.

В резултат на COVID-19 и гарантиране доставките на домати от Мексико за САЩ са премахнати инспекционните гранични процедури, което води до намаляване разходите за експорт с 17,5% и оттам по-ниски цени за потребителите.

Цени зеленчуците в Европа и по света

Цените на домати на едро в ЕС от началото на годината са с 12% по-високи от средните за последните 5 години. По данни на DG Agri през март те са 1,20 евро/кг, а през април 1,16 евро/кг.

Месец май се характеризира с много рязък спад в цените на доматите, като най-високите цени за последните 5 години са 0,78 евро/кг. Заради извънредното положение тази горна граница се прогнозира да бъде надмината през тази година.

През април цените на сладкия пипер в ЕС продължават да поддържат високи равнища под натиска на общото покачване на зеленчуковите цени и по-слабото предлагане заради липса на полско производство. Цените на едро в Испания са около 1,55 евро/кг, което е с 16% надолу от месец по-рано.

Цените на едро на сладкия пипер в Турция рязко се повишиха и от 1,21 долара/кг в края на март стигнаха 1,60 долара/кг. Цените ще вървят надолу в следващите седмици, но се предполага, че няма да паднат под 0,50 долара/кг в разгара на беритбената кампания.

Цените на едро на краставиците през април по данни на www.tridge.com се понижават в почти всички основни производителки. В Испания и Холандия, цените са между 0,40-0,70 евро/кг - около 22% надолу за месец. В Турция цените поевтиняват и от място са 0,29 долара/кг (0,52 долара/кг в предходния месец). По-високото производство тази година доведе до 11% спад в цената на годишна база.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!