VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Бългаия

Облепиха - ниша в световен бизнес за над 100 млрд. долара

Гръцка фирма очаква първите добиви от насажденията си в Карловско през следващата година

Какво представлява облепихата и съвсем буквално - има ли почва у нас? Оказва се, че да. За опита си с отглеждането на растението в България и потенциалните възможности за фермерите пред Агри.БГ разказва генералният мениджър на гръцка фирма Христос Лалиотис.
Г-н Лалиотис, какво представлява облепихата?

Облепиха е храстовидно растение, което се класифицира към семейство Миризливовърбови. Нарича се още морски зърнастец, ракитник и сибирски ананас. Тя е силно студоустойчиво растение, като издържа до минус 42 градуса. Подчертано светлолюбива култура, която не понася засенчване. По отношение на влагата растението има двойнствена екологична природа. Кореновата система е плитка, слабо разклонена, способна да издържа дори значително преовлажняване на почвата от течащи води, Не понася обаче застоялите води и заблатени почви. Листата са сравнително дребни, с дебела кутикула, гъсто овласени, което е предпоставка за по-икономичен разход на влага. Облепихата обаче не е сухоустойчиво растение и понася само временно засушаване.

Откъде произхожда?

От Азия. Ρазбира се, съществува в природата като диво растение. Тя е трънлива с много малък и чувствителен плод. От малко проучване в интернет открихме, че съществува тук в България в дивия му вид, в по-широките райони на Варна и Галата, но не можем да потвърдим това. Тук идва успешният опит на сибирския Институт по растениевъдство да създаде култивируеми сортове, устойчиви на различен климат, на болести и без тръни.

Откога фирмата Ви се занимава с отглеждане на облепиха и с какви насаждения в България разполагате?

Усилията за отглеждане на руски сортове облепиха в Гърция започнаха през 2012 г. с първите ни култури, а фирмата ни е основана през 2015 г. в разгара на гръцката икономическа криза. Ние сме официален представител и сътрудник на Институт "М.А. Лисавенко" за Гърция, България, Италия, Албания, Кипър и Северна Македония. Кооперираме с повече от 100 производители със споразумение за усвояване на производството и повече от 200 хектара.

В България първото засаждане на 1280 броя разсад (9 дка x 140-160 бр./дка) е извършено в района на Карлово през февруари 2020 г. Поръчани са още 4730 броя разсад (32 дка x 140-160 бр./дка). Плододаването започва на третата година след засаждането и развива пълния си капацитет на петата година. Очакваме през 2021 г. първото ограничено производство на плодове за България.

Как понася българският климат на растението и как се отглежда то?

Данните, които имаме до днес от първото стопанство в района на Карлово, ни показват, че няма разлика в начина на отглеждане тук с този в Гърция и другите страни. Климатичните условия в България изглеждат особено благоприятни, тъй като имаме значително по-висока запасена почвена влага и по-богати почви. Засажда се като самостоятелна култура на разстояния 3,5-4 м между редовете и 1,5-2 м между отделните растения в реда. На 1 мъжко растение се предвиждат 5-8 женски. Необходимо е капково поливане.

Изисква ли много грижи, препарати, торове, техническа обработка?

Това е култура, която, макар и не много взискателна, се нуждае от грижи. Болестите са минимални. Oблепиха няма специални изисквания за азот. След анализа на почвата се определя първоначално торене (ако е необходимо) преди засаждането заедно с първата техническа обработка на почвата. Оттам нататък техническата обработка е ограничена и се извършва 2-3 пъти годишно в зависимост от плевелите и то само с използването на фреза между редовете и тример между растенията. Ние забраняваме използването на препарати за борба с плевелите. Годишните разходи за производителя за препарати и торове са от 80 до 150 евро на декар.

Колко души работят в стопанството в България?

Успяхме да задържим ниските производствени разходи. Така работниците са нужни главно по време на прибирането на реколтата, като заплащането им е 0,40 евро/килограм плод. На всеки 1000 дка се наемат по няколкостотин работници за 30-45 дни по време на прибиране на реколтата.

Какво е приложението на плодовете на облепихата?

На световния пазар оборотът на облепиха и неговите продукти възлиза на над 100 млрд. долара. Плодовете се използват в различни области, като пресни, замразени, сушени плодове и листа, масло, сок за директна консумация; за преработка на сок, кисело мляко, сладолед, сладкиши, ликьори; в козметичната индустрия; за хранителни добавки и лекарства.

Къде успявате да ги реализирате? В България има ли пазар за тях?

Фирмата управлява производството на всички производители. Те имат споразумение за усвояване на продукцията с продължителност 12 години. Вече са подписани договори с компании в Италия, Франция, Великобритания и САЩ. Добивът на пълноценни руски сортове облепиха средно е 1,5 т/дка. Πродажната цена е изключително висока. Средната продажна цена в промишлеността в момента е доста над 2,50 евро. Прави впечатление, че дори при “китайска цена” от 2,00 евро за килограм, рентабилността на производителя е несравнима. Цената в комбинация с най-ранната реколта на плодовете от останалия свят дава значителни предимства както за нас, така и за производителя.

Какви са бъдещите Ви планове?

В плановете ни влиза отглеждането на над 400 декара в България през следващите 2 години. Това най-вероятно ще ни даде тласък да продължим изграждането на съоръжения за сортиране и съхранение и в България. Увеличението на производството ще ни даде достъп до пазари, които сега не можем да обслужваме поради ограниченото количество плодове.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë