VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Бългаия

Доказано: Говеда, прасета и птици са неуязвими за коронавируса

Има единични случаи на предадена зараза от COVID-19 от хора на норки, котки и кучета, съобщиха от Европейската комисия

Говедата, прасетата и птиците не се заразяват с коронавируса COVID-19, известен също със съкращението SARS-CoV-2.
Това гласи документ с въпроси и отговори на главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия, публикуван на сайта на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ).
Стандартите в европейското животновъдство значително редуцират риска от пренасяне на патогени. Високите нива на биосигурност във фермите, значително биха намалили шанса за потенциално излагане на селскостопанските животни към който и да е зоонотичен агент, смятат от ЕК.

Заразата обаче е засечена, макар и в единични случаи, при норки, отглеждани за кожи в Нидерландия. Има голяма вероятност те да са били заразени от гледачите или фермерите, но досега няма доказателства за предаване на вируса от норки на хора. В момента се извършват допълнителни проучвания по въпроса.

Норките споделят едно семейство с порчетата и експериментално заразяване доказва уязвимостта на порчетата към болестта. Данните сочат, че редица животински видове - котки, тигри, лъвове, порчета, норки и в ниска степен кучета, са уязвими на SARS-CoV-2.

Информацията на терен показва, че във всички случаи тези животни са заразени от хора със SARS-CoV-2 или болни от COVID-19. Позовавайки се на дадената информация, не съществува научно оправдаване за предприемане на допълнителни хигиенни мерки в зоопарковете и фермите за кожи, в това число и ферми за норки.

Като превантивна мярка носенето на предпазни средства се препоръчва за работещите в зоопарка или фермата за кожи, които са част от уязвимите групи или са с висок риск за заразяване.

До момента няма ясни доказателства за преноса на SARS-CoV-2 на животни чрез фуража или човешката храна, пише още в документа. Както при продуктите за човешка консумация, така и при докосване и работа с храна за животни, шансовете за зараза са незначителни.

За момента няма оправдана причина домашните любимци и другите домашни животни да се тестват лабораторно за SARS-CoV-2, твърдят още от ГД "Здравеопазване и безопасност на храните". Тестването на болни животни ще се сведе само до научните изследвания на вируса. То може да се препоръча по изключение при доказано болен от COVID-19 в същото домакинство или стопанство.

VITA BRE

nga

RIJENI

(përpunimi i frutave dhe perimeve, prodhimi i koncentrateve, pureve dhe kubeve të mollëve të ngrira)

+38975421259

Rreth Nesh

Tregu i Gjelbër Kibernetik (CGM) është një Platformë Ueb që promovon eksportin dhe shitjen me shumicë të produkteve bujqësore, frutave të pyllit dhe produkteve të tyre dytësore nga Gadishulli Ballkanik.

Shitje me pakicë

Në pjesën e shitjes me pakicë mund të gjeni gjithashtu makina, mjete shtëpie dhe kopshtesh, uniforma pune dhe gjithçka që ju nevojitet për punën tuaj në fermë. Të gjitha këto mund t’i porosisni nga shitësit tanë tashmë të verifikuar nga dyqanet më të mëdha online në botë.

CGM Ali

A doni të shisni produktet tuaja në Alibaba, por nuk doni të paguani 4,999 dollarë në vit për një llogari premium të Alibaba? Bëni kërkesë për një llogari "CGM Ali" këtu, zgjidhni një nga planet tona dhe për vetëm 199 $ në vit filloni shitjen në Alibaba tani!

© 2019 Elektronski Zelen Pazar LLC Resnjë